Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Een geboorteplan is een beknopt document. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Wij moeten het namelijk snel kunnen lezen.

Een geboorteplan kan je helpen bij de voorbereiding op je bevalling. Je bent er bewust mee bezig en denkt na over de mogelijkheden. Je kunt je verloskundige of gynaecoloog laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Je kunt samen met je partner en zorgverleners de bevalling en de verwachtingen bespreken. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden, ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bespreek het geboorteplan met je verloskundige of gynaecoloog om verdere uitleg te krijgen en te bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

Wat schrijf je in het geboorteplan?
– Waar je wilt bevallen
– Wie er bij de bevalling mogen zijn
– In welke houding je wilt bevallen
– Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
– Of je je baby zelf wilt aanpakken
– Wie de navelstreng door mag knippen
– Of je borstvoeding wilt geven

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis, er kunnen ingrepen nodig zijn of je baby kan worden opgenomen op de kinderafdeling.

Om een geboorteplan te schrijven kun je hier een voorbeeld downloaden. Op andere websites zijn tevens verschillende voorbeelden te vinden. Je mag ook zelf een document opstellen of iets op papier schrijven. Het is handig om een paar kopieën te maken van de laatste versie. Voor jezelf, de kraamverzorgster, de verloskundige thuis en/of de zorgverleners in het ziekenhuis.