Over ons

Het verloskundig samenwerkingsverband (VSV) Oost Achterhoek is een samenwerking tussen zorgverleners die betrokken zijn bij de geboortezorg in de regio rondom het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te Winterswijk. Deze zorgverleners maken afspraken over de zorg rondom zwangerschap en bevalling. Deze gezamenlijke afspraken worden vastgelegd in protocollen. Hierdoor kent iedere zorgverlener de nieuwste ontwikkelingen en werkt iedereen op dezelfde manier. Dat geeft duidelijkheid en rust. Het houdt de kwaliteit van de geboortezorg in Oost Achterhoek hoog.

Wij stemmen de zorg nauwkeurig af op jouw persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en wensen. Meestal vindt de begeleiding van je zwangerschap en bevalling dichtbij huis plaats. Soms loopt het anders is heb je zorg in het ziekenhuis nodig. Wij bespreken iedere zwangere vrouw in een multidisciplinair overleg. In dit overleg worden medische gegevens uitgewisseld. Hierdoor zijn alle zorgverleners goed op de hoogte van jouw situatie. Denk hierbij aan de verloskundigen uit je praktijk, maar ook de gynaecologen, de klinisch verloskundigen en de kinderartsen. In je geboorteplan kun je jouw voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld de plek van je bevalling en wie er bij mogen zijn. Jij staat centraal!

Na je bevalling wordt je thuis ondersteund door een kraamverzorgende. Zij houdt de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten en leert je alle dingen die je over je baby moet weten. Vervolgens dragen zij de zorg over aan de verpleegkundige van het consultatiebureau. Dit valt onder de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarom zijn ook de kraamzorgorganisaties en Yunio jeugdgezondheidszorg aangesloten bij het VSV.